Според Христо Григоров, ако проблемът излезе извън контрол, той ще стане проблем и на Европа

Над 30 000 лева са събрани по банковата сметка на БЧК в националната кампания за подпомагане на бежанците.


Тези хора не идват доброволно. Те са напуснали насилствено своите домове. Ако се направи един анализ на хората, които пресякоха нашата граница и влязоха в България, ще се види, че болшинството са възрастни хора, майки и деца. Вярваме, че с тези средства ще можем да помогнем на държавните институции и чрез тях на тези нещастни хора”.

 

Това заяви председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров пред агенция „Фокус”. Той уточни, че в сумата не влизат събраните средства от изпратени SMS-и на номер 1466.


По думите му, ако проблемът с бежанците излезе извън контрол, той ще стане проблем и на самата Европа.


„За малка и бедна България, защото в момента ние сме една от най-бедните държави в Европа, тези 6, 7, 8, 9, 10 хиляди бежанци са финансово бреме, защото всяка една хуманитарна криза има своите измерения. Тези измерения имат и финансови характеристики. Независимо от всичко, тези хора имат нужда от помощ, от топлота, от подадена ръка и всички заедно трябва да направим това”, добави още Григоров.


Спорде него въпросът за образованието на децата бежанци също е от голямо значение. „Проблемът е голям, защото трябват учители на арабски език. Вярвам, че ще намерим изхода и за това”, заключи председателят на Български червен кръст.