Болниците ще трябва да работят с едва 65% от клиничните пътеки

Ако до дни бюджетът на Здравната каса не бъде актуализиран, до края на годината болниците ще получават едва 65% от клиничните пътеки. За тази актуализация настояват от ГЕРБ, които още преди седмици предупредиха, че до края на годината ще внесат вот на недоверие заради политиката в здравеопазването.

 

Близо 140 милиона лева не достигат за разплащане с лечебните заведения по края на годината, отчитат от касата. Според експертите, отблокирането на резерва на фонда в размер на около 270 милиона не може да компенсира дефицита.

 

Ще дойде време, в което ще си плащаме за всичко, парите няма стигат”, каза бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова.

 

Това, което касата може да направи, е да разпредели в останалите 3 месеца по 65%. Никой няма да даде инструкции на болниците да работят 65%. Вие знаете, че в касата е въведено ежедневно отчитане на всяка дейност. Болниците ще работят както са работили и до момента, но дейността ще бъде фактурирана спрямо тези 65%”, категоричен бе управителят на НЗОК доктор Румяна Тодорова.


В тази връзка водим и в момента разговори с Министерството на финансите. Ситуацията е трудна. Няма защо да се лъжем, тя не е трудна от днес, беше трудна и при предишното правителство”, добави здравният министър Таня Андреева.

 

В същото време от Лекарския съюз обясняват, че промяна в размера и схемата на плащане на лечебните заведения може да стане само със съгласието на медиците. Те обаче били категорично против, защото орязване на средствата им с 35% означавало да работят без заплати или да връщат пациенти. Очаква се във вторник надзорният съвет на касата да реши как и в какъв размер фондът ще се разплаща за медицинските услуги на пациентите.