Стабилната тенденция ще доведе до нарастване в сектора на строителството

Ръстът на продажбите на жилища и парцели в страната надминава 7% за последното тримесечие, показват данните на Държавната агенцията по вписванията. Стабилната тенденция за по-голямо търсене на нови жилища ще доведе и до нарастване в сектора на строителството, твърдят специалисти от брокерските компании. По морето вече има и глад за по-луксозни имоти, казват от бранша.

 

Непотвърдената информация, че холивудската звезда Силвестър Сталоун е закупил три декара на Южното ни Черноморие, може да бъде приета като илюстрация на раздвижването на пазара за недвижими имоти. Ръстът е съсредоточен главно по морето.

 

Пазарът на недвижими имоти и има доста засилено търсене, ако трябва да говорим само за търсенето. За съжаление, предлагането не е това, което очакваме всички. Инвестиционните посредници  също отчитат ръст, но сделките изобщо не достигат цените, за които се твърди, че платил Сталоун - 333 евро на квадратен метър”, казва Райна Минчева от регионалното сдружение „Недвижими имоти” в Бургас.

 

Ние също чухме за такъв тип сделки, но цените, които са по морето, варират от 45 до 90 евро. Да, има и парцели, които са уникални, сами по себе си и биха стрували повече. Очакваме да има някакъв ръст в строителния бранш, но той ще бъде в рамките на пет процента”, добави директорът на инвестиционна компания Теофил Петров.

 

Остава въпросът за това дали нарасналия интерес ще доведе до ръст и в строителството и съживяване на този сектор от икономиката, който пострада най-много в кризата. По южното крайбрежие на България все пак има клиенти с интерес към по скъпи жилища, отчитат на място.

 

За съжаление не можем да предложим голям брой такива имоти, които да отговорят на критериите на хора, които биха платили една сериозна цена за недвижим имот”, поясни Петров.