Причината е, че специалистите заминават да работят в чужбина заради ниското заплащане у нас

Всяка година между 500 и 600  лекари, медицински сестри и акушерки заминават да работят в чужбина. Данните са на Българския лекарски съюз. 

 

Основната причина лекарите и медицинските сестри да търсят работа в чужбина е по-високото заплащане там. Всъщност то е високо за нашите стандарти, но не и за тези зад граница. Един лекар-специализант в България получава две минимални работни заплати или 620 лева месечно. Ако не е на държавна поръчка - трябва да отделя от тях всеки месец по 180 лева за обучението си. Така му остават 440 лева, с които да се издържа. За сравнение - в  Германия лекарите специализанти не плащат обучението си и получават между 2 500 и 3 000 евро.  

 

Само в тази фирма посредник за работа в Германия на ден се записват около 30 медици – кандидати да работят зад граница. Даниел Швандт казва, че българските лекари не само се ценят в Германия, но и добре се интегрират в страната му. 

 

Д-р Кирил Ферелиев е кардиолог. Казва, че засега е доволен от заплащането си тук, но дошъл да проучи възможностите за работа в Германия

 

Заради изтичането на медици, в много населени места вече се усеща липсата на лекари и на медицински сестри. Прогнозите за бъдещето не са обнадеждаващи. 

 

Както разбрахте, в Германия лекар-специалист започва с 3 500 евро начална заплата, а в България стартовата заплата според отделните болници варира от 600 до хиляди лева.  Много от лекарите, които бяха на трудовата борса, отказаха да застанат пред нашата камера. Един от тях ни каза, че е готов да публикува фиша със заплатата си. Според него, е обидно за нощно дежурство в спешно отделение да се плащат по 27 стотинки на час. За 40-сет часа нощен труд в края на месеца въпросният лекар в спешно отделение на една от реномираните ни болници ще получи точно 10 лева и 80 стотинки.