Така той стана най-младият човек, обиколил 196-е страни

24-годишен британец вероятно е най-младият човек, посетил всички 196 международно признати държави в света, съобщи в. "Дейли телеграф".

 

Пътуванията си Джеймс Аскуит започва през 2008 г. Оттогава е събрал пълен комплект печати в паспорта си. Целта му е била да посети всички страни, преди да навърши 25 години.

 

Първата независима страна, в която е отишъл, е Виетнам, където прекарал почти три месеца. Около шест месеца пък е бил в САЩ и Канада, като посетил 27 щата от Хавай до Аляска.

 

Аскуит изчислява разходите си на 125 000 британски лири. Част от тях той си е осигурил, като е работил в барове и хостели, докато е пътувал.

 

Най-дълго младежът е останал в Африка - шест месеца. Той пътувал от Сенегал до Конго и след това се върнал на изток. 

 

Младият британец вече се е върнал в родния си град Стивънидж, но отново мисли за пътувания - би искал да посети Таити, Великденския остров, Антарктида.

 

Постижението на Джеймс Аскуит не е признато официално за рекорд на Гинес. Миналата година Греъм Хюс стана първият човек, посетил всички 201 държави в света, без да използва самолет. Разминаването в броя се дължи на различни интерпретации колко са държавите в света. Съществуват 196 международно признати нации, но по други показатели държавите са 201, като има няколко, които не са признати от всички, уточнява "Дейли телеграф".