Двама младежи бяха хванати в Шумен и отведени в бежанския лагер в Любимец

Двамата сирийски граждани, които бяха намерени в каросерията на камион в Шумен, искат да бъдат върнати в Турция, предаде БГНЕС.

 

22-годишният Омар Абдал Кадер Абдал Крим и 18-годишният Мухамад Ал-Хадж Муса Иса тръгнали за Франция, но останали излъгани от каналджия. 

 

Днес двамата бяха разпитани пред съдия и отведени в Центъра за временно настаняване на бежанци в Любимец. 

 

Те не отговориха на журналистическите въпроси, но преводачът им разказа, че на младежите не им харесало в България.

 

"Сигурно заради белезниците и арестуването", заяви Али Салех. По думите му двамата младежи били студенти в родината си до преди две години, когато прекъснали заради гражданската война. Известно време били в Истанбул, където се качили на българския камион, след като били излъгани, че той пътува за Франция. Каналджията им взел по 1500 долара на човек, като уговорката била да му преведат още толкова, когато пристигнат. 

 

Младежите пътували затворени три дни, носили са си вода и храна.

 

Двамата бяха открити вчера в ремарке на камион, превозващ фаянсови плочки от Турция. Когато камионът спрял в Шумен да разтоварят стоката, отвътре изскочили бежанците. Те веднага били арестувани и задържани за 24 часа в местния арест.

 

След като отказали да кандидатстват за статут на бежанци, предстои да бъдат върнати в Турция. Докато се уредят нещата обаче, ще поседят в центъра за временно настаняване.

 

От прокуратурата обясниха, че в Шумен ще продължи да се води досъдебното производство за незаконно влизане в страната.