Форумът беше закрит с дискусия „Образованието като национален приоритет”

Велико Търново е един от градовете - домакини на деветата Световна среща на българските медии. Форумът беше официално закрит с дискусията „Образованието като национален приоритет”.

 

Десетки академици и журналисти се включиха в срещата и всички бяха категорични, че за да има стратегия в обучението трябва да има ясна икономическа политика.

 

За да се реализират студентите в България е нужна национална стратегия за научните изследвания, базирана изцяло върху икономиката ни. Според академиците така образованието ще върне у нас и българите, родени в чужбина.

 

Медиите в чужбина могат да помогнат за развитието на туризма в България. Това заяви заместник министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев в дискусията „Туризмът като медия”.

 

Според председателя на БТА Максим Минчев Световната среща на българските медии е полезна, защото всеки участник поема своя кауза: „Това беше нашето желание, ние като медии да кажем готови ли сме да поемем това предизвикателство. Оттук нататък да си пожелаем наистина в България да се намерят светли умове, които да ни предложат нещо, около което ние да се обединим”.

 

Участниците в дискусията избраха Брюксел за място, където през 2014 г. да проведат десетата юбилейна среща на българските медии.

 

Репортер: Боряна Цветкова