Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, София, Шумен и Пловдив

Осем български града ще кандидатстват за Европейска столица на културата през 2019 година. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, София, Шумен и Пловдив.

 

На тържествена церемония в Министерството на културата днес кметовете на градовете кандидати внесоха своите кандидатури. "Особено се радвам, че за последните няколко месеца се срещнах с кметовете и след като видях как тече подготовката, съм убеден, че инициативата може да се увенчае с една оспорвана надпревара и това ще им донесе успехи на всички кандидат-общини. Уверявам ви, че процедурите по конкурса ще бъдат прозрачни. Като министър няма да се ангажирам с членове, които са обвързани регионално", каза министърът на културата Петър Стоянович.

 

Бургас участва с регионална кандидатура, а кметът Димитър Николов е убеден, че хилядолетната история на Несебър, Созопол, както и самобитността на Странджа ще придадат допълнителен колорит към кандидатурата. Велико Търново ще разчита на културата, туризма и духовността в старата столица.

 

Кметът на Варна Иван Портних пък подчерта, че Варна е първият български град, който е заявил официално желанието си да се включи в инициативата.

 

Пловдивският градоначалник Иван Тотев каза на свой ред, че стартът е впечатляващ и всички са победители, защото са мотивирали своите граждани да работят за тази кауза. Русенският Пламен Стоилов допълни, че всеки един град е достоен да победи, а като основа на своята кандидатура посочи факта, че Русе е космополитен град, с вековна история, а духът му е вечен – като река Дунав - река, която свързва Европа.

 

Столичният градоначалник Йорданка Фандъкова представи кандидатурата на София и Югозападния регион – Благоевград, Кюстендил и Перник. В столицата са организирани 30 творчески лаборатории, получени са 16 хиляди картички с идеи от граждани, а 20 000 автори създават платформата на интернет страницата. Градоначалникът на Шумен разчита на историческото достойнство на града си и околността, както и първия театър в България, а в Габрово залагат на културните ценности.