В много парламенти по света силовата разправа е често срещан метод за разрешаване на политически спорове

Въпреки сериозното напрежение, което избухна днес в парламента, българските депутати така и не влязоха в ръкопашна схватка. 

 

В много парламенти по света обаче това е често срещан начин за разрешаване на политически спорове. В интернет дори има специализирани сайтове, които следят боевете в националните парламенти и водят статистика. 

 

Според техните данни абсолютен първенец е Тайван. В парламента на островната държава избухва поне един масов бой годишно. Поводите за сбиванията са най-различни като данъчните закони, търговските отношения с Китай и референдум за строежа на нова ядрена електроцентрала.

 

Един от най-пресните примери за масов бой в парламента е от Украйна. През 2012 година украинските депутати се биха 3 пъти. Най-ожесточени сблъсъци предизвика предложението в източната част на страната освен украинският, официален език да стане и руския. 

 

Във Венецуела боят между депутати също не е непознато явление. Последното сбиване стана по повод президентските избори. Обвиненията на опозицията в манипулиране на вота доведе до физически сблъсък с депутати от управляващата партия.

 

Повече може да видите тук!