Вятърът разпалва огнищата със скорост над 100 км/ч

Извънредно положение беше обявено в най-населения австралийски щат Нов Южен Уелс заради множеството горски пожари там. Първоначалните прогнози за благоприятно време не се оправдаха и опасността за населението е безпрецедентно голяма, обявиха местните власти.

 

След захлаждане и отслабване на вятъра в петък и събота, днес температурите отново скочиха, а вятърът достигна скорост над 100 км в час. Това наложи още по-мащабна мобилизация на австралийската пожарна служба, като бяха изпратени нова техника и попълнения на екипите, полагащи усилия да обуздаят обширните пожари в околностите на Сидни.

 

„Последните прогнози са за значителна опасност за редица населени райони и ако тези прогнози се оправдаят, то ние сме изправени пред голяма опасност”, коментира директорът на противопожарната служба Шейн Фицсимънс.
 

Най-унищожителен е пожарът в Сините планини, само на стотина километра западно от най-големия град в страната. В продължение на няколко дни Сидни тъне в полумрак, обвит е в облак от пепел и дим. Жителите в редица райони в околността вече са получили предупреждение за евентуална евакуация.

 

По последни данни до момента са унищожени над 200 жилища, а още 120 – повредени от пламъците, върлуващи дни наред в щата. Засега обаче е регистриран само един загинал – 63-годишен мъж, починал от сърдечна криза, докато се опитвал да предпази дома си от огъня.