От ГЕРБ определиха информацията като манипулативна

Увеличения на заплати с 300 процента, месечни възнаграждения от по 5000 лева, двойни и тройни бонуси за началници в различните министерства по времето на ГЕРБ. Такива данни изнесоха депутати от „Коалиция за България”. 

 

Най-щедри в материалното стимулиране били в министерството на финансите. Според справката общата сума за заплати във финансовото министерство за 2 години е скочила от 300 на 900 хиляди лева - тоест с 300%.  

 


Депутатите уточниха, че справките им засягат само политическите кабинети и ръководителите на дирекции в министерствата от 2010 до 2012 година.

 


В министерството на транспорта заплатата на главния секретар през 2012 година била повишена с 80%. Възнаграждението на същата длъжност, но в министерството на спорта пък скочило със 100%. Червените депутати открили и друга тенденция в много министерства.


Двойни заплати през три месеца вземали и политическите лица в социалното министерство. Червените депутати обясниха, че не посочват имена и говорят общо, защото - първо - така биха нарушили закона за личните данни. И второ - данните били поднесени объркано. Или се криели.


Бившият заместник-министър на финансите напомни, че именно по времето на ГЕРБ т. нар. бонуси са били премахнати. А материалните стимули за добра работа се включили към заплатите, което обяснява драстичния скок.