Гръцко семейство я върнало на ромите заради проблемите й със зрението

Потвърждение, че малката Мария е била част от канал за трафик на деца, пристигна днес от Гърция. Русокосото момиченце бе намерено в ромско семейство в катун край Лариса, а проби трябва да потвърдят, че истинските й родители са роми от Старозагорско.

 

Мария била продадена на семейство бизнесмени от Гърция, но в последствие е върната от новите й родители на трафикантите, тъй като имала здравословен проблем с очите, съобщава кореспондентът на Нова ТВ в южната ни съседка Бойка Атанасова. Така детето се е озовало отново в ромския лагер във Фарсала. Ромските й родители са я записали с фалшив акт за раждане, получавали помощи за многодетно семейство и тласкали детето към просия.

 

Възелът започнал да се разплита след като 39-годишният ромски баща на Мария се обадил на по време на разпита в полицията на българския посредник с име Михаил. След като успял да се свърже с него, му казал повече да не го търси никога и в последствие изключил телефона. Вероятно обаче полицията е засякла обаждането.

 

Подробности около разкритията очаквайте утре в „Здравей, България”.

 

 

По случая с малката Мария се работи съвместно с гръцката полиция и нашата прокуратура, отбеляза в изявление главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той посочи, че в България са установени лицата, за които се предполага, че биха могли да бъдат родители на Мария. Те са пребивавали в Гърция и са работили в района на град Патра, където българската гражданка ражда момиченцето. По-късно тя се прибира в България и оставя детето при хората, при които е работила. По думите й те били поели ангажимент да се грижат за детето.

 

Жената твърди още, че на 23 октомври разпознала по телевизията мъжа и жената, на които е оставила бебето си. Според  нея малката Мария прилича на останалите й деца.

 

Предстои да излязат резултатите от сравнителния ДНК-анализ, който трябва да потвърди или да отхвърли версията, че установените лица са родителите на детето, каза още Лазаров. По случая са уведомени Районна прокуратура-Казанлък и Окръжна прокуратура-Стара Загора, добави главният секретар на Вътрешното министерство.