В Брюксел, Борисов и Станишев се изказаха против, а Орешарски обеща той да бъде преразгледан

Подведени от всеобщата лудост и от популизъм, 150 депутати на двете най-големи партии, гласуваха мораториума. В същото време - 20 души от „Атака” си приписват успех”. Така лидерът на ГЕРБ коментира решението на парламента да удължи до 2020 г. забраната за покупка на земеделски земи от чужденци. Лидерът на социалистите пък го нарече емоционално и неработещо.

 

„От „Атака” са гласували 20 души, 59 от БСП, и 91 от ГЕРБ, общо 150 души, за което, предполагам, нито лидерът на БСП, нито аз съм щастлив”, обясни Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел, където започна срещата на върха на ЕС, а бившият премиер е на среща с лидерите на Европейската народна партия. Борисов, който обвини националистите и техния популизъм за гласуването в парламента, смята че вместо мораториум е можело да се въведат определени забрани и ограничения, които да не позволят наши земи да се купуват например от ислясмистки фондации, но европейските граждани, които инвестират у нас, да имат възможност да стават собственици.

 

Крайно време е здравият разум да се прояви, да се направят избори и да не се допуска „Атака” с популистките й приказки да е съдник в държавата, защото това е изключително опасно”, заяви Борисов, цитиран от „Фокус”.

 

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци е емоционално решение на българския парламент и не е работещо”, коментира също в Брюксел лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев, съобщи Националното радио. Той подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

 

„Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото, нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия, или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?”, попита председателят на парламентарната група на Коалиция за България.

 

В Брюксел започна есенната среща на върха в Евросъюза. За участие в нея там пристигна и министър-председателят Пламен Орешарски, който също коментира решението за мораториума, като заяви, че то ще бъде преразгледано, но не се ангажира с конкретни срокове за това. „Ще намерим начин да преразгледаме това решение. Това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход”, каза премиерът преди работен обяд на Партията на европейските социалисти.