Причината - Надзорният съвет на Здравната каса отхвърли актуализацията на бюджета й

До края на годината може да се наложи пациентите да доплащат за лечението си в болница – дори и да са здравно осигурени. През декември сумата може да достигне дори 70% от цената на лечението.

 

Това означава, че за диагноза като мозъчен инсулт, болният ще трябва да плати над 400 лева, въпреки осигуровката си. Това се случва след като по-рано днес надзорният съвет на Здравната каса отхвърли актуализацията на бюджета й със 100 милиона лева. Днес се проведе извънредно заседание на което трябваше да стане ясно дали пари или колапсът е неизбежен.

 

Основния въпрос е откъде ще се намерят тези 100 милиона, които са необходими за актуализацията на бюджета на касата. Вече е ясно, че няма как толкова пари да дойдат от здравни вноски. Решението за актуализацията трябваше да дойде по-рано днес, но се стигна до абсурден прецедент. Представители на държавата в надзорния съвет внесоха искане за актуализация на бюджета и после гласуваха с въздържал се и така на практика отхвърлиха актуализацията.

 

Преди края на заседанието на надзорния съвет, д-р Иван Кокалов от КНСБ демонстративно го напусна. Причината е, че членовете му са отказали да приемат актуализацията на бюджета на институцията за тази година. С 4 гласа "за" и 4 въздържали се стана ясно, че допълнителни пари за болниците няма да има.

 

Аз напуснах, защото не съм дебил. Дойдох и ми се предлагат документи, с които аз съм съгласен и вносителите гласуват въздържал се”, каза Кокалов. Ако бюджетът не бъде актуализиран, медицинският персонал на болниците може да остане без заплати. А пациентите – без лечение.

 

Какво обаче означава този отказ в цифри. Държавата има средства да плати на болниците за октомври и ноември само 80% от дължимото, а за декември процентите ще са между 30-40%. А щом държавата не може да запълни дупката в бюджета, остава това да направи пациентът. Само преди няколко дни Вихрен Малчев е опериран от апендицит. Като здравно осигурен не смята, че трябва да плаща допълнително, пък няма и финансовата възможност. „Не съм съгласен, защото ние сме хора на тая държава, трябва да се помогне малко, който не може - как да си плати? Примерно аз съм сам, нямам никой”, споделя Малчев.

 

Директорът на болницата в Благоевград д-р Владимир Пандев е притеснен от факта, че пациентите ще трябва да дозаплатят лечението си. Той изчислява, че ако оперираният Вихрен Малчев е трябвало да плати сам за операцията си, джобът му щял олекне с между 100 и 300 лева. „Като пациент, които редовно си плаща здравните осигуровки, приемем този вариант като абсолютно неприемлив, каза директорът на благоевградската болница.

 

Надежда парите да се намерят все още има, но не се знае откъде. С този аргумент заместник-финансовият министър и председател на надзорния съвет на здравната каса Людмила  Петкова обясни и отказа си да не подкрепи актуализацията. Обеща, обаче че до края на деня решение ще има.

 

Проблемът е, че не се знае откъде изведнъж могат да се появят 100 милиона. Малко вероятно е това да стане от бюджета за 2014.

 

Ето и няколко конкретни примера. При мозъчен инсулт през ноември ще трябва да си доплащаме малко над 120 лева. Месец по-късно влизането в болница с тази диагноза ще струва почти 300 лева повече. При инфаркт през ноември ще се доплаща 40 лева, а през декември - 130.

 

Лечението на бронхопневмонията през  следващия месец ще бъде почти 200 лева, а ако е около коледа - над 260 лева. Почти 500 ще плащаме за диагностика на сърдечно-съдово заболяване през декември.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.