"Медицински одит" състави два акта за административни нарушения

Акушер-гинеколозите от габровската болница бяха наказани дисциплинарно заради смъртта на родилката Десислава Манолова и нейното бебе.

 

Изпълнителна агенция "Медицински одит" е съставила два акта за административни нарушения за неизпълнение на медицинския стандарт в отделението, съобщи Националното радио.

 

Началникът на отделението д-р Димитър Ангелов е наказан от изпълнителния директор на болницата с предупреждение за уволнение. Пропуските му са свързани с изпълнение на задълженията му в отделението, където родилката е наблюдавана заради преносване на плода.

 

От ръководството на лечебното заведение вече обявиха конкурс за началник на отделението. Акушер-гинеколозите са получили забележка заради допуснатите нарушения на медицинския стандарт.

 

На 12 септември 30-годишната Десислава постъпва в болницата здрава, но със съмнение за преносване на бебето. След две седмици на системи, вече в тежко здравословно състояние, жената ражда, но детето й умира. Няколко дни по-късно стафилококова инфекция причинява и нейната смърт.