Работна група към правителството ще се заеме с реформата в здравеопазването

С "Декларация за поет ангажимент" управляващи и водещи представители на здравната сфера намериха пари за болници и пациенти. Документът бе подписан в Министерството на здравеопазването от здравния и финансовия министър, управителя на НЗОК и председателите на Лекарския и Зъболекарския съюз.

 

В споразумението е записано, че плащанията за болнична помощ се гарантират на 100% за месец септември в размер на 27 млн. лв. Това трябва да стане до 10 декември 2013 г. Заплащането на неразплатените здравноосигурителни плащания за болничната помощ за месеците октомври и ноември 2013 г. ще се извърши до 20 януари 2014 г. Най-късно до 1 декември 2013 г. НЗОК ще сключи с лечебните заведения анекси за болнична помощ.

 

Финансирането и осигуряването на ваксини за задължителните имунизации и реимнунизации ще премине от НЗОК към Здравното министерство от 1 януари 2014 г., като сумата от 29 млн. лв. остава в Касата. Наред с това се увеличават плащанията за стоматологична помощ с 10 млн. лв., но за сметка на други здравноосигурителни плащания.

 

„Бюджетът бе заложен така, че беше с нула разходи за някои от месеците, но правителството пое ангажимент и намери тези липсващи пари за здраве”, обяви здравният министър д-р Таня Андреева и изброи конкретните ангажименти в декларацията със съответните срокове за изпълнение. „Доказахме, че всички сме от едната страна, а всеки конфликт в сектора се заплаща от пациентите и от нашите колеги”.

 

Една от точките в споразумението предвижда създаване на работна група към Министерския съвет с включване на всички заинтересовани страни за подобряване на контрола в сектора и стартиране на реална реформа в здравеопазването.

 

„Никак не бе лесно да се стигне до това споразумение, трябваше да убедим премиера и министъра на финансите, че то е необходимо главно за пациентите и за това болниците да работят нормално”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. „Сега няма опасност пациентите да плащат или доплащат нещо, което се осигурява от Касата”, допълни той и благодари на финансовия министър Петър Чобанов, че е проявил разбиране.

 

„Благодаря за диалога и ще продължим напред. Тръгнахме да решаваме проблеми в една от най-чувствителните области за гражданите”, коментира на свой ред министър Чобанов.

 

„Постигнахме решения, които ще променят отношенията в здравеопазването”, добави председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. „Парите, които днес разписахме, няма да ни удовлетворят, но без този ход нищо нямаше да стане по посока пресичане на проблемите”.