ГЕРБ ще подкрепи правителството за решаването на бежанския проблем

„Търсим политически консенсус за важни приоритети, които касаят всички български граждани - както за сигурността на страната, така и за гарантиране на обществения ред и спокойствие на България”. Това заяви бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов след края на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност при президента.

 

Цветанов посочи, че по определени точки от дневния ред на обществото и важните ангажименти на страната ни пред европейските институции, българските политици трябва да търсят консенсус, "въпреки тежките различия в много моменти".

 

От думите на зам.-председателяна ГЕРБ стана ясно, че опозицията ще подкрепя действията на българските институции за преодоляването на един от коментираните на срещата рискове – бежанският проблем.

 

„Ще подкрепяме и финансовото обезпечаване на изпълнението на голяма част от мерките, които са предложени от правителството”, добави Цветанов. Разбра се също, че подкрепата на бившите управляващи не обхваща бюджета за 2014 г., но и че е необходим „пълен консенсус” по плана за действие за бежанците, за да могат сегашните управляващи да имат свобода на изпълнение на мерките, заложени в него.

 

Цветан Цветанов отбеляза, че участниците в КСНС са се обединили около мнението, че в Евросъюза трябва да има повече солидарност по отношение на проблема с бежанците. В изявление след заседанието на КСНС държавният глава Росен Плевнелиев също отбеляза, че „проблемите, произтичащи от миграционен натиск, не са само български, те са европейски”.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не участва в заседанието на Консултативния съвет при президента. Цветанов отбеляза, че отсъствието е по обективни причини.