Механизмът предвижда 17% по-малко за парламентарно представените

След като управляващите пропуснаха да заложат намаление на парите за партиите в бюджета за догодина, предложение за промяна все пак беше внесено. Направи го депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев. Това е вторият му опит, след като първия път колегите му отхвърлиха идеята. 

 

В момента всяка партия взима по 12 лева на спечелен на изборите глас. 

 

„Да бъде намалена сумата от 12 на 6 лева, плюс 46 хиляди за спечелен мандат”, иска Кадиев.

 

Механизмът, предложен от Кадиев, на практика предвижда 17% по-малко за парламентарно представените и наполовина за извънпарламентарните партии от догодина. Това по негови сметки ще спести на бюджета около 8 милиона годишно. 

 

А какво ще загубят партиите за година - два милиона и 200 хиляди лева по-малко за ГЕРБ, с 1 милион и 800 хиляди ще се разделят БСП, 800 хиляди по-малко годишно ще взимат от ДПС, а „Атака” ще се разделят с 400 хиляди лева. 

 

Пари от бюджета взимат и партиите, които са извън парламента, но са прескочили 1% на изборите. Ако депутатите одобрят предложението на Кадиев, те ще получават наполовина от досега.

 

Така, част от извънпарламентарните искат друго решение. „Трябва да се направи таван на субсидията”, твърди Мартин Димитров от Реформаторския блок.

 

Идеята на Кадиев ще се обсъжда на второ четене на бюджета за догодина. Но се очаква отпор от ДПС.

 

Още преди седмици коалиционният партньор заяви, че БСП не управляват сами и предложението им за намаляване на субсидиите няма да бъде прието. А мотивите на ДПС – че така партиите ще рискуват да влизат в икономически зависимости от сив характер. От ГЕРБ са съгласни парите на партиите да бъдат намалени, но не е ясно дали ще подкрепят точно този механизъм. Засега обаче не са направили свое предложение какъв да бъде механизмът за намаляването им.