Управляващите замразяват за една година възрастта и стажа за пенсиониране

Парламентът заседава извънредно, за да приеме окончателно бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Здравната каса. 

 

Гласуването на бюджета на държавното обществено осигуряване е към своя край. С него депутатите окончателно одобриха увеличаването на минималната работна заплата от 310 лева на 340 лева. Това ще се случи от 1 януари догодина. Пак оттогава ще се увеличи със същата сума обезщетението за отглеждане на малко дете, а минималната пенсия ще се повиши с 5 лева, но от 1-ви юли и ще стане около 155 лева. 

 

Заседанието на НС продължава към 16 часаНай-големи спорове в пленарната зала предизвика решението на управляващите да замразят за една година възрастта и стажа за пенсиониране. Причината за нажежените дебати е, че това означава, че от догодина ще имаме 155 хиляди нови пенсионери, което ще струва на хазната около 45 милиона лева.

 

Парламентарното заседание ще продължи с окончателното гласуване на бюджета на Здравната каса. Той предвижда догодина за здраве да бъдат похарчени около 3 милиарда лева.

 

Аргументите „за” и „против” решението на управляващите да замразят за една година възрастта и стажа за пенсиониране гледайте във видеото.