БСП и ДПС опитаха да ги прегласуват, но "Атака" не ги подкрепи

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента по Закона за чужденците. Държавният глава върна текстовете, които предвиждаха възможност българско гражданство да се дава срещу крупни инвестиции. БСП и ДПС опитаха да ги прегласуват, но "Атака" не ги подкрепи и така гласовете не стигнаха. В резултат законът трябва да бъде преработен или да остане в сегашния си вид. 
 
"За" гласуваха само 114 срещу 91 "против", без въздържали се.
 
Законът за чужденците дава възможността чужденец, гражданин на трета страна извън Европейския съюз, да получи право на постоянно пребиваване в Република България, ако е вложил сумата от 1 млн. лева в българска лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление със срок не по-кратък от пет години.
 
Освен правото на постоянно пребиваване, се дава възможност за придобиване на българско гражданство по натурализация, при облекчени условия, една година след получаване на статут на постоянно пребиваващ и при увеличаване на инвестицията при същите условия на закона до стойност най-малко 2 млн. лева.
 
В мотивите на президента се посочва, че подкрепя създаването на възможности за привличане на чуждестранни инвестиции, но при законодателно предвидени гаранции срещу заобикаляне на закона.