Смъртта му не е произшествие, а престъпление, убеден е приближеният му отец Димитър

Дълбоко съм убеден, че смъртта на митрополит Кирил не е битово произшествие, а престъпление. Това заяви в „Здравей, България” отец Димитър Амбарев, приближен на покойния Варненски и Великопреславски митрополит. По думите му на заплахите, отправени от Пловдивския митрополит Николай към дядо Кирил, има и други свидетели, освен него. Варненският митрополит също споделял за тях.

 

Отец Димитър даде пример с SMS от телефона на дядо Кирил до негова близка, в който се казвало – „Меките китки ме заплашват”. По думите му, когато митрополитът използвал този израз, имал предвид именно митрополит Николай.

 

Духовникът припомни, че след четири месеца на разследване от специализираните органи в морската столица, патолозите са излезли с две различни диагнози за смъртта на дядо Кирил – удавяне и след това хипотермия.  

 

„Престъпление е, защото митрополит Кирил беше много добър плувец, а температурата на водата беше 24 градуса в същия ден и накрая имаме налице заканите, отправени от митрополит Николай”.

 

Отец Димитър разказа за случка, разиграла се след заседание в Светия Синод малко преди изборите за патриарх, когато на излизане от сградата Пловдивският митрополит се развикал на Варненския.

 

Познавам истеричните викове на митрополита (Николай, бел.ред.): ‘Ще те убия, ще те отровя, ще ти отровя живота, ще те вкарам в затвора...’. Останах потресен, не защото ги изрича по отношение на дядо Кирил, а защото имаше много хора и той не се съобрази с присъствието им”.

 

Според Димитър има версия, че в ранна детска възраст Кирил страдал от шизофрения и е бил лекуван в психиатрично заведение. „Шизофренията не се лекува, а се стабилизира и от време на време се отключва”, отбеляза отецът, който е дълбоко убеден, че митрополит Николай е свързан със смъртта на митрополит Кирил, но отбеляза, че това е само негово вътрешно убеждение, а не отправено обвинение.

 

Целия разговор с отец Димитър можете да проследите във видеото.