В състава на нашата експедиция ще пътува и монголският учен-метеоролог Дашдерж Ганбаатар

Орхан Полат, сеизмолог от Университета в Измир, ще бъде първият турски учен, който отива да изследва Антарктида. Той ще измерва сеизмологичната активност и микро трусовете в леда на о. Ливингстън. Доц. д-р Полат ще пътува на 4 декември към Ледения континент с първата група български антарктици и ще прекара един месец на българската научна база. 

 

За това се договориха директорите на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев и на Турския антарктически научен център (ТАКБАМ) проф. Мехмет Али Тюркел по време на посещение на турската делегация в София.

 

Включването на турския учен в българската експедиция е начало на антарктическото сътрудничество между България и Турция, които сключиха през май тази година Меморандум за двустранно логистично и научно сътрудничество в изследването на Антарктика.

 

„Много се радвам, че Турция се включва в експедициите. Южната ни съседка  компенсира относително късното си включване в изследването на Ледения континент с амбициозна и богато финансирана програма. Само за дебюта на тази програма, независимо от световната криза, са предвидени средства, десетократно повече от общата стойност на двадесетте и една досегашни наши експедиции”, сподели проф. Пимпирев след срещата с турските си колеги.


Освен турския сеизмолог тази година в състава на първата група на българската експедиция ще пътува и монголският учен-метеоролог Дашдерж Ганбаатар.