Британска експертиза ще определи обвиненията по разследването за незаконно подслушаване

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че всеки има право да заведе жалба в Страсбург. Думите му бяха в коментар по започналото дело срещу Цветан Цветанов, обвинен, че е възпрепятствал използване на специални разузнавателни средства срещу бившия директор на антимафиотите във Велико Търново.

 

Преди началото на съдебното заседание днес защитата на бившия вътрешен министър обяви, че е изпратена жалба до Европейския съд по правата на човека за това, че прокуратурата е вменила вина на клиента му, без съдът да се произнесе в периода преди изборите.  

 

Цацаров коментира и разследването за незаконно подслушаване срещу Цветанов. Той отбеляза, че в момента се чака експертиза от Великобритания. Експертното заключение ще предупредели какво ще бъде естеството на обвиненията - такива, каквито са сега или други.

 

Цацаров допълни, че Софийската градска прокуратура и ДАНС проверяват премиера Пламен Орешарски заради изказването му, че държавни служители ще бъдат уволнявани, ако участват в протести. Обвинител номер едно потвърди и информацията, че в прокуратурата има сигнал за данъчни и финансови престъпления, извършени от бившия премиер Бойко Борисов и от Цветелина Бориславова. По сигнала работят Националната агенция по приходите и Държавната агенция „Национална сигурност”.

 

Преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет Сотир Цацаров нарече смъртта на митрополит Кирил „криминален случай”. Главният прокурор ще прецени дали да има нова проверка по случая след разговор с колегите си от Варненската окръжна прокуратура.