Целта на проверката е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от подобен инцидент

Започват проверки на молове, шопинг центрове и търговски обекти, в които се събират повече хора. Инициативата е на премиера Пламен Орешарски, информират от правителствената пресслужба.


Това става само ден след като латвийското правителство подаде оставка по повод инцидента със срутилия се покрив на търговски център в Рига, при който загинаха 54 души.


Целта на проверката е в навечерието на празниците да бъде сведен до минимум рискът от подобен инцидент. Ще се изследват видими изменения на конструкцията и признаци за умора на материалите – елементи, които заплашват сигурността на хората. Резултатите на проверяващите трябва да бъдат оповестени след седмица.


„Обследването ще обхване проектите, по които те са построени, документацията за въвеждането им в експлоатация и моментното състояние на сградите”, обясни министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов, който е разпоредил проверката.

 

Припомняме, че потребител на рубриката "Моята новина" ни изпрати също сигнал за необезопасено място в търговски център на "Цариградско шосе" в София. От въпросния мол обясниха, че са взети мерки за обезопасяване на участъка още при първия подаден сигнал.