Ако страховете не се оправдаят, те ще са ненужни, смята Кристиан Вигенин

България определи като „дискриминационни” мерките за втвърдяване на правилата за отпускане на социални помощи преди отварянето на британския пазар на труда за българи и румънци и призова правителството в Лондон да не ги прилага.

 

„Надявам се, че обявените от Дейвид Камерън мерки няма да бъдат приложени веднага. Първо трябва да видим последиците от отварянето на британския пазар на труда от 1 януари 2014 г. Ако всички тези страхове не се потвърдят, както очакваме, мерките ще станат ненужни, заяви пред журналисти външният министър Кристиан Вигенин.

 

Представените от британския премиер промени в правилата, предвиждат новопристигналите имигранти да не могат да кандидатстват за помощи при безработица в първите три месеца от пребиваването си. Камерън заяви още, че планира да ограничи на шест месеца изплащането на помощите, ако имигрантите не могат да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа в Обединеното кралство.

 

„Никакви статистически данни не показват рязко увеличаване на броя на българските имигранти във Великобритания. Напротив, наблюдаваните тенденции са истински проблем за нас, защото те излизат извън европейските рамки”, заяви Вигенин, цитиран от БГНЕС .

 

Министърът е обезпокоен от водената от няколко месеца кампания срещу свободното придвижване на хора в Евросъюза и по-специално на български граждани. „Ние сме разтревожени от факта, че британското правителство се поддава на тази пропаганда и взема в отговор мерки, част от които според нас са откровено дискриминационни”, категоричен е българският първо дипломат.

 

Предложенията на Камерън бяха разкритикувани вчера и от Европейската комисия. Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор го обвини, че реакцията му е прекомерна.