След нас се нареждат Армения, Камбоджа, Хаити, Унгария, Мадагаскар, Македони, Иран, Сирия и Афганистан

България е начело на световния списък по страдание за третата поредна година, показва проучване на "Галъп". 

 

В изследването са участвали около 1000 души над 15 години във всяка от изследваните страни. Проучването класифицира живота на респондентите в три категории – "процъфтяващ", "борба" и "страдание". Определенията не са дадени от самите интервюирани, те оценяват състоянието си и перспективите, които имат, по скала от 1 до 10. Отговорилите от 1 до 4 попадат в групата на страдащите.

 

В 20 от изследваните през 2012 година 143 държави най-малко една четвърт от възрастното население оценява положението си като достатъчно трудно, за да се нарече "страдание" по критериите на "Галъп". 

 

В регионален мащаб Югоизточна Азия е с най-висок процент страдащи – 24%, следвана от Балканите с 21%. В глобален мащаб един на всеки седем души е оценил положението си под 4.

 

В топ 10 на най-страдащите са България – 39%, Армения – 37%, Камбоджа – 34%, Хаити – 32%, Унгария – 32%, Мадагаскар – 31%, Македония – 31%, Иран – 31%, Сирия – 29% и Афганистан – 29%.

 

В топ 10 на най-малко страдащите страни пък са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, ОАЕ, Нигерия, Швейцария, Сомалиленд, Венецуела и Австралия.