Над 200 хил. сънародници живеят в бившата съветска република

Повече от 200 хил. българи живеят в Украйна според последното преброяване в страната. По неофициални данни обаче техният брой е много по-голям. Повече от седмица хиляди се стичат по улиците на различни градове в Украйна, за да изразят недоволството си срещу правителството и спирането на евроинтеграцията на страната. Най-горещата точка на сблъсъци между протестиращи и полицаи остава Киев. Там живеят и нашите съграждани Андрей Колев и Теодор Александров.

 

„Вчера бях на „Михайловски площад”, заедно с другите хора, които бяха там и нещото, което блика като атмосфера от това място, е оптимизъм”, разказа Андрей… „Оптимизъм, и то въпреки сблъсъците през последните дни”, добави Теодор.

 

Двамата коментираха случилото се в нощта срещу събота, когато милицията прогони със сила протестиращите от „Площада на Независимостта”. „Странното е, че се е случило по такова време на нощта, в което реално не е имало опасност за никого, дори хората са започнали да се разотиват, ситуацията да се успокоява. По всяка вероятност някой от големите ръководители е дал заповед площада да бъде почистен. Организирано с автобус са докарали младежи със спортно телосложение, видимо тренирани, и са им раздавали листчета, вероятно с инструкции”.

 

Изглежда обаче, че кръвопролитията няма да вземат страха на протестиращите. Според Андрей Колев в такива ситуации човек не може да се страхува – „или се определя като човек, който подкрепя, който харесва, това, което се случва или си седи вкъщи, мълчи си и гледа под око информацията по телевизията”.