Това стана ясно след среща за Националния рамков договор за 2014-а

Повече средства за интензивно лечение, педиатрия, тежка хирургия и раждания искат лекарите за следващата година. Това стана ясно след среща със Здравната каса във връзка с Националния рамков договор за 2014-а. 

 

Очаква се тази година лекарската организация и Касата да се споразумеят за това как ще бъдат разпределяни парите за здраве догодина. 

 

Миналата година лекарите отказаха да подпишат договор, защото не бяха съгласни с прехвърлянето на дейности от бюджета на министерството към Здравната каса. Тогава Министерският съвет едностранно утвърди какви здравни грижи ще получаваме безплатно. За следващата година обаче се очакват нови условия. 

 

„Поне с ръководството на Касата мисля, че за 90% от нещата сме в унисон. Риск от това да намалее достъпът до лечение няма. По нашите сметки, с всички плащания – 105 милиона остават в резерв, които вероятно ще са в болнична помощ декември месец”, каза д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз. 

 

„Мисля, че няма никакви драми, за които да има предпоставка да не се подпише Националният рамков договор, така че всичко това, което днес се изкоментира, ще се предложи вече на Надзорния съвет и там вече, като се вземе решение”, заяви Иван Димитров от Федерация "Български пациентски форум".

 

Според разчетите на лекарите лечебните заведения ще получават повече пари по клиничните пътеки за раждане, за лечение на деца, за тежки операции. Планират се допълнителни средства също за интензивно лечение и за белодробни болести. Възможно е Касата да плаща повече и за неврохирургия. Според браншовия съюз завишението на парите по някои пътеки нямало да е за сметка на други. Въпреки това, някои дейности щели да се орежат. 

 

В извънболничната помощ идеята е личните лекари да получават от Касата повече средства за наблюдение на диспансеризирани пациенти с повече от една диагноза. Предвиждат се малки завишения и при специалистите, ще се осигурят повече пари за първичен, вторичен преглед и образна диагностика.  

 

Дали обаче от Касата ще приемат новите условия, предложени от лекарите, ще стане ясно до петък.