Целта е да се предотврати незаконната търговия с коледни елхи

С въвеждането на контролните пластини ще се премахнат възможностите за незаконна търговия с коледни елхи и съответно ще се ограничи до минимум незаконното им добиване. Това обяви главният секретар на Изпълнителната агенция по горите инж. Веселин Райчев.


По думите му новата система за маркиране на коледните дръвчета ще позволи продажбата да да бъде по-стриктно контролирана.


Контролните пластини ще бъдат с индивидуални номера, които ще се поставят на всяка отсечена елха, пусната за продажба на пазара.

 

Номерата на пластините се вписват в превозните билети и впоследствие придружават елхите при транспортирането и съхранението им.

 

Пластините ще бъдат с правоъгълна или овална форма и ще бъдат захващани към ствола на коледните елхи. Изработени са от пластмаса с бял цвят, като всяка пластина има серия, която се състои от една главна буква и пореден номер от шест цифри.


За елхите, които са със закрита коренова система, или в така наречените контейнери, няма да е задължително поставянето на пластините.