БСП обеща да осигури средствата догодина от новия инвестиционен фонд

Надеждата на стотици родители децата им да оздравеят напълно от онкологични заболявания може да рухне. Депутатите не намериха пари за изграждане на възстановителен център за деца, болни от рак.

 

Миналата седмица ви разказахме за Рая, която вече втора година се бори с остра форма на левкемия. Заради болестта почти не излиза навън, не се среща с други деца. Общува само със семейството си и лекарите.

 

Животът в изолация води до редица психически и поведенчески проблеми. Затова в световната практика рехабилитацията след края на лечението е задължителна. От години от „Сдружението на деца с онкохематологични заболявания” настояват за построяването на първия по рода си у нас център за рехабилитация на деца. Цената му е 4 и половина милиона лева.

 

При второ четене на бюджета обаче управляващото мнозинство не подкрепи внесеното от ГЕРБ предложение за финансиране на строежа. „Като че ли това предложение влезе в геометрията на общото политическо противопоставяне, въпреки усилията да бъде третирано по друг начин”, каза депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев.

 

От БСП обаче обясниха, че не са против идеята, а против начина, който предлагат ОТ ГЕРБ. Затова обещаха да осигурят парите още в началото на годината, но от новия инвестиционен фонд. „Вариантът, който ние предлагаме е и по-бързи и по-възможен. Моля ги да бъдат спокойни, ще направим максималното нещата да се осъществят. Децата имат нужда от това”, категорична бе Корнелия Нинова от „Коалиция за България”.

 

Репортери: Мария Димитрова и Марина Цекова