Мейс и Селин казват, че голямата им любов към родопския фолклор ги води в Момчиловци

Семейство холандци станаха почетни жители на смолянското село Момчиловци. Престижната награда им беше връчена заради това, че популяризират и рекламират селото по света. Холандското семейство повече от 30 години се занимава с родопски фолклор.

 

Мейс Мюлер е професор по биология, а съпругата му Селин е преводач. Голямата им и любов обаче е родопския фолклор. Казват, че за първи път чули български фолклор през 70-те години на миналия век и от тогава не спират да го учат и изучават.

 

„Намерих една грамофонна плоча и чух гайди от България. Аз не знаех тогава как изглежда гайда, но веднага се влюбих в звука. Реших, че ще се опитам да намеря гайда и да се науча да свиря на нея“, казва той.

 

Преди 35 години в Брюксел случайността ги среща с родопския гайдар Стефан Захманов, който се превръща в учител на Мейс. А за да черпят знания от  извора преди няколко години решили да заживеят в собствена къща в Момчиловоци.

 

„Има чист въздух.Има голямо гостоприемство и самата родопска душа много ни харесва“, споделя Селин ван Дулкен. Съпругът ѝ Мейс добавя: „За любима родопска мелодия, мога да кажа, че имам само 800 любими мелодии и всички ги свиря.

 

Питаме ги какво означава за тях обявяването им за почетни жители на Момчиловци. Мейс отговаря, че „това е знак, че не само ние обичаме Момчиловци, а и че Момчиловци също обича нас. И това е най-важно за нас.

 

В селото хората казват, че познанията на чужденците за местния фоклор бит и култура ги превръщали в по-родопчани от родопчаните.

 

Репортер: Анелия Веселинова