Решението е взето с 8 на 3 гласа

Финал на сагата със статута на Делян Пеевски. Конституционният съд реши и третото поредно дело, свързано с депутата от ДПС. 

 

През октомври 2013 г. президентът Росен Плевнелиев поиска от съда да се произнесе, дали решението на Народното събрание, с което се отменя изборът на Пеевски за шеф на ДАНС, е противоконституционно. 

 

Три месеца по-късно Конституционният съд реши, че искането на президента е недопустимо, като се позова на предишните си решения по казуса. Решението е взето с 8 на 3 гласа. 

 

През октомври Росен Плевнелиев поиска от конституционните съдии две неща. Първото е да тълкуват кога точно се прекратява мандата на депутат, който е избран за ръководител на държавна институция – дали в момента когато е избран, или когато подаде молба в НС за освобождаване от поста. 

 

Второто, което поиска президентът е установяване на противоконституционност на решението на НС, с което е отменено решението за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

 

Конституционните съдии, за разлика от практиката си, този път решиха да излязат първо с тълкувателното си решение, което гласеше: „Въпреки че е избран за шеф на ДАНС, Делян Пеевски не е встъпил в длъжност, защото не е подал оставка и тя не е била гласувана”. 

 

На практика сега Конституционният съд казва, че няма как да се произнасят по второто искане на президента, затова не смятат, че трябва да бъде разглеждано.   

 

Още вчера екип на Нова телевизия разбра, че проектът за решение, който ще бъде предложен на магистратите, е, че Народното събрание е взело противоконституционно и безпредметно решение за отмяна на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Докладчик по делото е бившият депутат на ГЕРБ Анастас Анастасов. 

 

Проектът за решение крие ключов момент, че отмяната на избора на Пеевски е едновременно противоконституционна и безпредметна. Ако решението бъде гласувано така, то от него няма да настъпят реални правни последици.

 

Според Анастас Анастасов, когато депутатите са гласували оставката на Пеевски като председател на ДАНС, те дори не са посочили член от закона, по който се  отменя решението за избора му. И така на практика в случая не е посочено единственото необходимо, че  той се освобождава от поста, защото е внесъл искане за това.