Според държавния глава у нас се усеща липса на морал и справедливост

Президентът Росен Плевнелиев отчете първите две години от мандата си. Заедно с вицепрезидента Маргарита Попова направиха и анализ на ситуацията в страната. Президентът се разграничи от всички политически партии, като заяви, че застава само зад хората и техните искания. 

 

Липса на морал и справедливост, корупция и неефективна съдебна система тормозят обществото ни в момента, според държавния глава. Точно затова 2013-а се превърнала в годината на гражданската енергия.

 

Подадената ръка от гражданите за промяна и реформи е исторически шанс, за който говорех през годината, и който се надявам да не се превърне в исторически срам, ако гражданската енергия бъде пропиляна, а политиците не променят нищо”, казва Плевнелиев.

 

Държавният глава заяви, че не съжалява, че е заел позицията на протестиращите. Точно това, според него, е доказвало, че не е разединител, в каквото го обвиняват. „Президентът е обединител на нацията, не на управляващите или на една или друга партия”, категоричен бе той, като поиска да разбие няколко мита, които обслужвали задкулисието и политическото инженерство в страната.

 

Най-опасният от които, че страната ни има нужда от измитане на политическата класа. „Решението за България не минава през нова революция, месии и популисти, а чрез простата думичка „работещи институции”, допълни президентът, като заяви, че никога не е настоявал задължително за предсрочни избори, но ако няма друг вариант за възвръщане на доверието на хората, това би било решение.

 

Държавният глава не откри сериозни проблеми в комуникацията си с кабинета. Заяви,че критикува управляващите с аргументи, но и са постигнали много с общи усилия. Разкритикува ги за бездействието относно електронното правителство, но ги похвали относно позицията им за диверсификацията в енергетиката. И въпреки това държавният глава смята, че енергетиката продължава да бъде непрозрачна.

 

Той застава зад идеята за проекта "Южен поток", но само ако е съобразен с европейските правила и пазарни цени. Държавният глава очаква и адекватно поведение от страна на политиците по казуса с Волен Сидеров.

 

„Когато в България се разхождат шпиц-команди, когато се обискират български граждани когато един политически лидер може да се обърне от най-високата трибуна в парламента и да обяви мирно протестиращи за превратаджии, някой трябваше да вземе отношение, аз взех”, категоричен бе Плевнелиев.

 

В обозримо бъдеще, президентът не предвижда промяна в политическата ситуация. Очакват обаче познатите сценарии с компромати и незаконни подслушвания, защото идват избори, макар и европейски.

 

„Не бива да свикваме със скандалите, които избухват с нерегламентираното използване на срс-та. Руши се правовия ред, убива върховенството на закона”, казва от своя страна Маргарита Попова. Попова предложи темата да бъде обсъдена на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при държавния глава.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.