Бившият президент и хората около него могат да бъдат изключени от партията до седмица

Разкол в БСП, Георги Първанов и последователите му в АБВ ще бъдат изключени от партията. Георги Първанов и последователите му в АБВ ще бъдат изключени от партията. Това ще стане обаче, ако не спазят ултиматума, който им дадоха от левицата. От „Позитано” 20 поставиха условието до началото на следващата седмица Първанов и хората около него да се откажат от създаването на алтернативна листа за европейските избори.  

 

С отговорността към партията, социалистите обясниха решението си да дадат още един шанс на хората решили да подкрепят регистрацията на паралелната листа за евроизборите –тази на АБВ.

 

Ако обаче така нареченото „Крило на Първанов” не се откаже от регистрацията на алтернативна листа, уставът е категоричен. „Има всички белези за прекратяване на членството в БСП”, коментира Димитър Дъбов. Мая Манолова пък допълни, че в църквата това се нарича разкол.

 

Подобно решение обаче трябва да бъде взето от Националния съвет и Контролната комисия на левицата. Пленумът на партията се очаква да бъде най-рано в началото на февруари. Тоест, това може да означава, че поддръжниците на Първанов и АБВ може да бъдат изключени от столетницата преди евроизборите.

 

Междувременно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати отворено писмо до Сергей Станишев по повод спекулациите, че съществуват договорки за разцепление на БСП. В него се казва, че ГЕРБ категорично няма да участва под каквото и да е форма в коалиции с формации от ляво. Колкото до евро вота, 101 номинации има в редиците на червените. Сред хората с най-много доверие са някои от лицата на БСП.

 

Засега от АБВ отказват да спазят ултиматума. Всичко по темата гледайте във видеото.