Световният №1 Надал бе свален на земята след загуба с 1:3 сета

Станислас Вавринка спечели първия за годината тенис турнир от Големия шлем -Australian Open. Макар малко хора да очакваха подобен финал на турнира в Мелбърн швейцарецът не само успя да завърши с трофея в ръцете си, но го направи надигравайки едни от най-големите имена в тениса. Върхът на всичко обаче бе финалът и победата му с 6:3, 6:2, 3:6, 6:3 над №1 в света Рафаел Надал.

Преди началото на двубоят за титлата статистиката бе изцяло срещу Вавринка. Той никога не бе побеждавал действащ №1 в предишните си 15 мача, никога преди днес не бе играл дори такъв финал и никога преди не беше стигал до победата в двубой срещу Надал.

С успеха си от днес Вавринка ще се изкачи до №3 в ранглистата на АТР, разбивайки доминацията на Надал, Федерер, Джокович, Мъри и Ферер, които няколко години бяха окупатори на тези места. С изкачването си до третата позиция Станислас ще се превърне и в първа ракета на Швейцария, защото Роджър Федерер ще бъде по-назад в класацията от своя сънародник.

Днес Вавринка стана и първият тенисист от 21 години насам, успял да триумфира с титлата на Откритото първенство на Австралия след победи над поставените под №1 и №2 в основната схема. Освен това той е и първият играч, победил Рафаел Надал и Новак Джокович в един турнир от Големия шлем.