Първанов, Петков и останалите подкрепящи новия проект остават членове на партията

БСП сне политическото си доверие от Георги Първанов, Румен Петков и още 11 души, които поддържат АБВ. Това стана на заседанието на Националния съвет на партията днес по обед.  

 

Снемането на политическо доверие не е изключване от партията. Първанов, Петков и останалите им съмишленици остават членове на партията. Освен снемането на доверие, БСП ги наказа и за срок от една година да не могат да участват в ръководните органи на партията, нито да се кандидатират за ръководни постове в БСП. Според Румен Петков, решението не е изненада

 

125 души са се съгласили с тези санкции, трима са били против, а двама са се въздържали. От партията обясниха, че това не е реваншизъм, а се дава втори шанс – да бъде преосмислена идеята на АБВ за създаване на алтернативна евролиста. От БСП обаче отбелязаха, че ако това поведение продължи, то тогава подръжниците сами вървят към това да бъдат изключени.

 

Снемането на доверие от съпартийците си социалистите смятат за по-тежко дори и от прекратяването на членството - от морална гледна точка.

 

Имаме моралните основания да отидем и по-далеч. Да констатираме прекратяване на членство в БСП. Но първо Националният съвет е длъжен най-вече да отрази мнението и оценката на партията. Второ – и един от тези хора да размисли, да преоцени тези действия и последиците от тях, това е важно за нас”, заяви лидерът на партията Сергей Станишев.

 

„Ние сме готови, ако тези хора преосмислят предприетите действия, колкото и малко вероятно да е това, те да бъдат възприемани като част от партията. Да могат да отстояват своите възгледи и позиции в нея. Ако този процес продължи да се развива, тези, които решат да се присъединят към него и да я подкрепят, евентуално по-нататък и чрез участие или формиране на нейни листи - това значи, че те самите дават сигнал, който би довел до прекратяване на тяхното членство в БСП”, категоричен бе и Янаки Стоилов.

 

Отсъствието на Георги Първанов и Румен Петков бе разкритикувано от ръководителите. Присъствието на Росица Янакиева обаче бе приветствано.

 

Социалистите не разбирали какви точно са аргументите на АБВ. Политическите различия, за които говорят, не били непреодолими. Станишев напомни, че още през 2010 година е заявил, че АБВ има политически амбиции. Ръководството на БСП намекна и за по-сериозни обвързаности между ГЕРБ и АБВ.

 

Не е ясно все още кой ще води листата на БСП за евроизборите. Повече яснота ще има следващата сряда. Въпреки че Сергей Станишев е събрал най-много номинации, той още веднъж заяви, че неговата най-голяма политическа амбиция не е да бъде депутат в европарламента.