Проектът ще бъде обсъден от междуправителствена комисия през април

Руско-българска междуправителствена комисия ще разгледа отново проекта за петролопровод „Бургас-Александруполис” в началото на април, обяви в интервю за ИТАР-ТАСС министърът на енергетиката на Руската Федерация Александър Новак.

 

„Въпреки заявеното от българска страна излизане от проекта, ние изхождаме от това, че споразумението от 2007 г. между руското, българското и гръцкото правителство продължава да действа”, обясни Новак. По думите му да се говори, че проектът е приключил е преждевременно, тъй като не е предвидено едностранно оттегляне от споразумението.

 

„На 7 – 8 април ще има заседание на междуправителствената комисия, което аз ще оглавя. На него ще бъде повдигнат този въпрос”, заяви представителят на руския кабинет.

 

Според енергийния министър до сега не е било постигнато взаимно съгласие на страните за отказ от проекта. Проектът е замразен, тъй като една от страните в момента не проявява желание за участие в неговата реализация. Министърът добави, че от „Бургас-Александруполис” са заинтересовани както руските доставчици, така и европейските потребители, а до момента всички инвестиции по него възлизат на 20 млн. евро.

 

Споразумението за тръбопровода беше сключено на 15 март 2007 г. През декември 2011 г. българското правителство обяви намерението си да се откаже от него, като парламентът реши да прекрати междуправителствения договор по проекта.