Тази година средствата за лечебните заведения са много по-малко от изхарченото през 2013-та

Отново проблеми с парите на болниците и напрежение сред лекари и пациенти. Разчетите на Здравната каса показват, че тази година средствата за лечебните заведения са много по-малко от изхарченото през 2013-та. Ще ни попречи ли това да се лекуваме както досега провери екип на "Новините на Нова”.

 

От Касата признават, че парите, предвидени за тази година, са точно с една пета по-малко, отколкото болниците са получили през миналата. Засега обаче няма да се режат 20% от парите на лечебните заведения, както обяви вчера здравният министър. Във вторник Надзорният съвет на Касата трябва да реши как ще се наваксват липсващите средства. Едно е сигурно – ако болниците не ограничат дейността си, планираните пари най-вероятно няма да им стигнат.  

 

За пациентите от Златоград общинската болница е единственото лечебно заведение в радиус от близо 50 километра. Вече се тревожат, че ако парите за болницата се орежат, и тяхното здраве може да пострада сериозно.

 

В същото време повечето големи болници в София отказват официален коментар, но споделят, че наличните бюджети ще ги изправят пред сериозни трудности. Не е изключено някои от лечебните заведения да наваксват липсващите средства като ограничат приема на пациенти. 

 

Ако работят с пълен капацитет пък, това би ощетило лекарските заплати, текущите сметки и консумативите. А без нужните средства по-малки болници, като тази в Златоград, очакват масов отлив на медицински специалисти. Затова, според болничното ръководство, всяко допълнително съкращаване на средствата изправя здравното заведение и пред опасността окончателно да затвори врати.

 

От здравното министерство настояват още всяка медицинска дейност да се проверява детайлно и ако се отчете, че някъде тя е извършена без нужда, болниците да не получават 100% от изработеното, а далеч по-малки суми. Дали тази мярка може да влезе в сила, "Новините на Нова” продължава да следи темата.