Кой е приятелят на инвеститора, помогнал проектът да мине, питат също от "Биволь"

Офшорки се използват за оптимизиране на данъците, но и за скриване на собствеността. Това коментира Атанас Чобанов от сайта „Биволъ”, който публикува схема на сложните връзки между фирмите и лицата, които стоят зад плановете за строеж на туристически комплекс в Карадере. От схемата става ясно, че от „Мадара Юръп”, които трябва да строят в местността, имат договор с „Титан” за проекта на архитектите Норман Фостър и Георги Станишев, който е брат на лидера на социалистите.  

 

В случая става въпрос и за двете приложения на офшорните фирми, обясни Чобанов. От едната страна стоят нормални инвеститори, британски граждани, които искат да оптимизират тази инвестиция. От другата страна има скрита собственост, която още не е оповестена, коментира той и добави: „Много трудно ще разкрият офшорките, които са навързани в 'Мадара инвестмънт груп'.”  

 

„През 2009 г. същите собственици („Рейнбоу груп”) са строили незаконно при Шабла и са санкционирани от РИОС – Варна. Как при това положение сега са взели сертификат за инвеститори „клас А”. Строежът е бил спрян заради липса на Оценка на въздействието върху околната среда”.

 

Има връзка между „Мадара” и фирма на „Титан”, които са свързани с ЦСКА и сметосъбирането в България. „Те бяха първите инвеститори, които бяха обявени още през 2008 г.”, каза още представителят на „Биволь”.

 

„Оказва се, че проектът на Норман Фостър, който е изготвен в България от неговия партньор Георги Станишев, има права, като всеки интелектуален продукт и те трябва да се купят, за да бъде използван. Тези права се държат в момента от фирмата ‘ББТ проджект’ по силата на договор с ‘Мадара бългериън пропърти фънд’. Въпросът е дали уреждането на тези права, чрез реализацията на проекта, ще донесе изгода за Георги Станишев и на неговите партньори. Те отричат, че имат нещо общо с проекта, но такъв договор има”, обясни също Атанас Чобанов. По думите му реализацията на проекта може да доведе до ползи и ако има такива за проектантското бюро - възниква въпрос за конфликт на интереси и "кой е този приятел на инвеститора, който му е помогнал проектът да мине".

 

Целия разговор с Атанас Чобанов можете да проследите във видеото.