За да посрещне нуждите си, на едно домакинство са му нужни около 2254 лв. на месец.

Животът поевтинява, макар и с малко, сочат данни на КНСБ. Причината, според синдиката са по-ниските цени на тока, зърното и запазването на нивото на инфлация в Европейския съюз.

 


За съжаление, въпреки поевтиняването, все още е прекалено рано да се радваме. Вземаме за пример едно четиричленно семейство – майка, баща и две деца. Колко им трябва, за да се чувстват добре – отговорът на синдикатите 2254 лева на месец или около 564 на всеки човек.

 


Как обаче изглежда реалността: Тези доходи са цел, която достигат малцина. Около 80 на сто от всички семейства у нас живеят с много по-малко. Едва около милион и половина от българите могат да живеят нормално.


Интересното е, че все повече семействата разчитат на доходи извън заплатата и продажба и наем на имущество. Все по-маловажни за общия бюджет са пенсиите, предприемачеството, помощите.
Синдикатите правят сравнение и с последните шест години. През 2008 логично са ни трябвали по-малко пари, за да живеем нормално. С около 100 лева.


Какво тогава е поскъпнало в живота на това семейство: логично - токът, парното водата. Освен това алкохола и цигарите (58%), захарта (26%), млякото (22%) и рибата (30%). Също така образованието и транспорта.