От МВР обещават повече преводачи в Слънчев бряг

Към момента няма директни заплахи за чуждите туристи, които да произтичат от бежанците, от засиления миграционен натиск или от ситуацията в Украйна. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев. Вицепремиерът проведе среща с посланици, посветена на сигурността на гостите на българските курорти.  

 

Анализът на МВР сочи, че такива заплахи не могат да се очакват по време на летния сезон, обясни Йовчев, цитиран от БГНЕС. По отношение на мерките, които са предприети след атаката на летище „Сарафово”, той бе категоричен, че в резултат на анализа на всички факти около атентата са предприети максимално адекватни мерки, които в по-голяма степен гарантират сигурността на туристите. Направен е анализ на слабостите и са взети конкретни мерки, увери Йовчев.

 

„Изминалият зимен туристически сезон беше добър. Имаме 2,5% ръст на чуждестранните туристи, като можем да кажем, че няма регистрирани тежки престъпления спрямо тях. Има намаление на броя на кражбите и са решени част от проблемите, свързани с реакцията при подадени сигнали”, каза още министърът на вътрешните работи.

 

Очакваме добър летен сезон”, посочи Йовчев, който запозна дипломатите с мерките за подобряване на средата в България, както и с плана за справяне с битовата престъпност. По време на срещата са обсъдени и плановете за гарантиране на по-сигурен и приятен престой на туристите през лятото. МВР е обещало повече преводачи в Слънчев бряг и в други курорти.