От Сдружението на джипитата твърдят, че нямали данни за злоупотреби

Личните лекари и Здравната каса в конфликт заради разкрития за злоупотреби. От Сдружението на джипитата отричат данните на Касата, според които лекари продавали направления на специалисти под масата и отчитали неизвършени прегледи. Къде всъщност отиват парите ни за лечение извън болниците и ще има ли повече пари за здраве, разказва Деница Суруджийска.


Личен лекар получава от Касата направления за пациентите си, но вместо да ги даде на болните, продава талоните на колеги специалисти. От Здравната каса вчера разкриха, че тази схема работела успешно.


„Вече получаваме информация съвсем открито, че направленията се продават... Имам 20 направления, 5 ще си оставя, другите ще ги дам на ДКЦ Х, което ще ги отчете. От цената ще ми даде 5 или 10 лева и ще си я разделим”, обяснява сложната схема управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова.


От Сдружението на джипитата, обаче, твърдят, че нямали данни за злоупотреби.


„Съмнения може да има, окончателни резултати все още няма”, твърди доц. Любомир Киров от Сдружението на общопрактикуващите лекари.


Личните лекари недоволстват също, че контролът не бил на ниво.


„Да се следи буквичката, запетайката – дали тука има подпис или не, което въобще нямат общо с качеството на медицинската помощ”, пояснява доц. Любомир Киров.


Попитахме и пациентите дали виждат течове в системата.


„Има моменти, когато отказват направления, понеже се свършили. Не знам как се определя количеството на направления, но и други хора се оплакват”, оплаква се пациент.


Според джипитата проблемът идвал от лимита на талоните и от недостига на средства – парите им били два пъти по-малко от необходимото. И от Касата, и от здравното министерство, обаче, засега не обещават повече средства.


Масовите проверки за нарушения в практиките на личните лекари и в болниците продължават.


Повече по темата гледайте във видеото.