Не се очаква промяна както във времето, така и в температурите

И в неделя съществена промяна както във времето, така и в температурите не се очаква. Над Западна и Южна България облачността ще бъде променлива, често значителна. В западните райони отново ще има и превалявания от дъжд, по-съществени в Рила и Пирин - до 15-20 литра на квадратен метър. Повече слънчеви часове ще има в дунавската равнина, където ще бъде и по-топло. Ще продължи да духа слаб до умерен източен вятър.

 

Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса, в Североизточна България и по-ниски. През деня се очакват максимални стойности около средните за април - от 15 до 20 градуса.

 

В планините ще бъде предимно облачно, а по-високите части ще са в мъгла. В масивите на Югозападна България ще превалява дъжд, а над 2300 - 2400 метра - сняг. Температурите ще останат без промяна и максималните по върховете ще са от 0 градуса на Мусала до плюс 8 на връх Рожен. Вятърът ще бъде умерен от югоизток.

 

В Европа, обширен циклон с няколко центъра е разположен по оста Великобритания, Северна Италия, Гърция. Валежите, свързани с него, ще бъдат доста интензивни и на места придружени от гръмотевици. В много райони е обявена опасност за проливни дъждове и гръмотевични бури, а в алпийската част на Швейцария се очакват обилни снеговалежи и е в сила оранжев код за опасно време. През следващата седмица, облаците и валежите от Централна Европа ще достигнат до нашата страна и опасността от наводнения ще бъде повишена.

 

У нас в понеделник преди обед ще има и слънце, а около и след пладне ще се развива купеста облачност, от която ще превали и прегърми. По-интензивни ще бъдат дъждовете в западните и планинските райони. Във вторник и сряда проливни дъждове и гръмотевични бури ще има в цялата страна. Температурите ще останат без промяна и максималните най-често ще са между 15 и 20 градуса. В четвъртък и петък съществена промяна не се очаква и около и след пладне на много места ще вали и гърми. Въпреки това слабо ще се затопли.

 

Всичко за времето ще научите на Sinoptik.bg. По-подробна, 24-часова прогноза може да намерите и в мобилното приложение на sinoptik.bg.

 

Очакваме вашите снимки и видеа, свързани с времето в рубриката „Моята новина”.

 

Актуалната атмосферна и пътна обстановка можете да следите в реално време на Kamerite.bg.