От БЛС допуснаха, че може да се стигне до протести

Лекари масово на протест заради проблемите в здравеопазването. От браншовата асоциация скочиха срещу Здравната каса заради проверките в болниците по Великден. Днес от лекарския съюз публично заявиха, че са обидени на НЗОК, защото не ги е уведомила за проверките по време на празниците. Медиците признаха, че се чувстват като изкупителна жертва.

 

Още преди седмици наш екип разкри как болница взима пари за тридневно лечение на онкоболен пациент, а го изписва само часове след приема. От Здравната каса потвърдиха нарушението и представиха други схеми за неправомерно усвояване на средства. Например – инспекторите не открили нито един пациент в отделение на севлиевската болница, където по документи 7 лежащоболни трябвало да си поделят 5 легла. Проверките показали лоша хигиена в десетки лечебни заведения, a често пациенти били изписвани недолекувани.

 

„Касата дава все повече и повече пари за болнична помощ с всяка изминала година, разходът расте, а качеството като че ли намалява и недоволството на пациентите – също”, казва управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова.

 

Няколко дни след проверките, лекарският съюз скочи срещу касата с обвинението, че това е пиар акция. Според съсловната организация това е опит да се прикрият реалните проблеми в здравеопазването.

 

„Касата направи опит да прикрие истинските проблеми и да обвини лекарите във всичко и едва ли не лекарите източват Касата”, обясни председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов. Лекарите поискаха още Здравната каса да докаже с документи злоупотребите, за които обвинява съсловието и да не слагат под общ знаменател всички медици.

 

Дали ще има национален протест ще стане ясно следващата седмица, когато ще се състои лекарски събор. Още на 15 май обаче съсловито ще се присъедини към общоевропейския лекарски протест.