След сигналите за многобройни нарушения при лечението на онкоболни

"Новините на Нова” вече показа как се точи здравната каса на гърба на онкоболни. Пациент е изписан преждевременно, лечението му е отчетено по-скъпо, отколкото е струвало. От Здравната каса потвърдиха, че оплакванията зачестяват

 

Заради сигналите от пациенти от Касата започват масови проверки на онкологичните центрове в цялата страна. Ще се следи за преждевременно изписване на пациенти и за неправомерно усвояване на средства. Това са всъщност и едни от най-честите нарушения, които засичат от Касата. 

 

Още преди седмици "Новините на Нова” показа историята на Цвета Гаврилова и нейния онкоболен баща. Докато е на лечение в частна болница, но само по документи, той получава тежка травма и постъпва в друго здравно заведение.
  

И тук се намесва разликата между термините клинична пътека и клинична процедура. Повече пари се отпускат по пътеката. В епикризата от частната болница пише, че пациентът е бил изписан чак на третия ден, както е по клиничната пътека. В същото време от там твърдят, че той бил настанен не по клинична пътека за три дни, а за клинична процедура, която продължавала само 4 часа. 

 

След сигнала и последвалата проверка, Касата няма да плати пътеката. От здравния фонд вече правят подобрения в информационната си система, за да засичат подобни нарушения по-бързо и по-точно.

 

От онкологичното дружество настояват изискванията на Касата за раково лечение да се облекчат, защото напливът на пациенти е голям. Според лекарите болниците трябва да разполагат с три пъти повече легла за онкоболни, иначе би се наложило химиотерапията да се прави значително по-рядко, отколкото е необходимо.

 

Засега от Здравната каса не обещават такива промени. Дали обаче ще има нови мерки за подобряване на системата за онкологична помощ, предстои да стане ясно след проверките.