Опашки от болни отново се извиват пред лекарските кабинети

Отново опашки пред спешните отделения в страната. След като преди дни Ви показахме как в Пловдив болни чакат с часове за преглед, получихме сигнали от зрители за подобни проблеми и в други лечебни заведения из страната. Проверката ни във варненската болница „Света Анна” показа, че приемът отново е затруднен.

 

Преди дни болни в тежко състояние и техните близки се оплакаха, че чакат с часове за спешен прием в Пловдив и ни изпратиха кадри, които показват ситуацията пред спешните кабинети. Тогава от болницата обясниха, че отделението е изключително натоварено, защото поема пациенти от целия регион. Освен това пристигали много неосигурени, както и хора с леки оплаквания, които нямало как да бъдат върнати преди да се установи какво им е. От опашки пред спешните кабинети се оплакаха и пациенти във Варна. Проверката ни обаче показа, че не всички чакащи са в тежко състояние.

 

„С това задръстване пред спешните кабинети – като че ли стана по-лесно и по-добре да прескоча системата въобще и направо да отида в спешния приемен кабинет. Не се обръщаме към хора и институции, които ползват за това средства”, коментира заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.

 

Преди да се отправим към спешните кабинети – имаме право да поискаме помощ и от личния лекар. Ако той почива е длъжен да ни осигури дежурна денонощна практика. При нужда можем да разчитаме и на домашно посещение и то без да викаме спешна помощ.

 

„Хората да разберат, че има осигуреност за тях, държавата плаща, тези пари някой ги е взел и ги взима, за да се случват точно тези неща и да могат да повикат лекар при себе си”, допълва д-р Пенков.

 

В същото време от Здравното министерство обещават да разпишат и по-ясни регламенти за това кое състояние налага неотложна медицинска намеса и кое не.