Дарението съдържа одеяла, походни легла, спално бельо, детски дрехи и гумени ботуши

Българското правителство осигурява хуманитарни доставки за бедстващите поради наводненията региони в Република Сърбия и Босна и Херцеговина.


Това стана след разговор на заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева с министър-председателя на Босна и Херцеговина Виекослав Деванда, със заместник министър-председателя на Сърбия Ивица Дачич и с извънредния и пълномощен посланик на Черна гора Миломир Михальевич.


Българският червен кръст предостави от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която бе транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост - одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи и якета, гумени ботуши, съобщиха от правителствената пресслужба.

Още по темата


Вицепремиерът покани български компании, производители на минерални води, да организират спешни доставки за бедстващите райони в Сърбия и в Босна и Херцеговина. В момента се преговаря с производители на битова химия, детски храни и санитарни средства.


Г-жа Бобева проведе оперативна среща с извънредния и пълномощен посланик на Република Сърбия Владимир Чургус и с консул Александър Милишевич.


„Изразявам изключителната си благодарност за навременната реакция на българското правителство, което първо изпрати спасителни екипи в Сърбия. Те се бореха всеотдайно и геройски за спасяване на хората в наводнените райони. България е сред първите страни, които се отзоваха на нашата молба за помощ, жест, който оценяваме високо”, коментира Владимир Чургус.