Искат по-високи заплати и по-добри условия на труд

Заловеният вчера в Приморско затворник Иван Гюров – Шливата отново е зад решетките. След бягството му в затворническото общежитие бяха предприети допълнителни мерки за охрана на арестантите. Надзирателите в цялата страна, обаче, заплашват с протести.

 

Напрежението сред надзирателите нараства за пореден път. По думите на председателя на техния синдикат Иван Петров държавата е абдикирала от своето задължение да финансира и да издържа цялостната дейност в местата за лишаване от свобода.

 

Надзирателите отново искат по-високи заплати и по-добри условия на труд, а именно изравняване на социалните плащания и заплатите с тези на служителите в МВР. Надзирателите са против вместо 24 да дават 12-часови дежурства, защото повечето от тях пътуват и това ще увеличи транспортните им разходи.

 

По-кратките смени няма да решат проблема с недостига на хора в системата, смятат също те. Обидени са за отправените към тях упреци. Категорични са, че вината за затворническите бягства, е колективна, а не само на надзирателите.

 

Дали ще има протест зависи от Правосъдното министерство. Ако то удовлетвори синдикалните искания, вероятно до такъв няма да се стигне.