НЕК може да спести 1 млрд. лв. през следващия ценови период, твърди регулаторът

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране поиска преговори за промяна на договорите за изкупуване на електроенергия от централите "Контур Глобал Марица изток 3" и "Ей И Ес 3С Марица Изток 1". С предлаганите промени се очаква да намалее цената на изкупувания от двете централи ток. Наред с това част от енергията трябва да бъде насочена към продажба на свободния пазар, предаде БГНЕС.

 

Договорът за изкупуването на електричеството от приватизираните ТЕЦ-ове беше сключен през юни 2001 г. от правителството на Иван Костов, дни преди парламентарните избори на 17 юни.

 

Според енергийния регулатор сключените дългосрочни договори за изкупуване не са съвместими с европейските изисквания за конкурентни пазарни условия и поставят двете централи в по-изгодно положение в сравнение с останалите производители. Проблемът вече е отчетен от европейските институции, които определят подобни споразумения като нерегламентирано предоставяне на държавна помощ. Анализът на договорите показва, че механизмите за ценообразуване не съответстват на принципите за ценообразуване и целите на Третия енергиен пакет, премахващ пречките пред конкуренцията на енергийния пазар, посочват още от ДКЕВР.

 

Комисията настоява за изменения, които да доведат до намаляване с 30% на цената на тока от ТЕЦ "AES – 3C Марица Изток 1", като електроенергията от единия блок на централата трябва да се насочи към свободния пазар. Спад на цената с 20% се иска и по отношение на тока от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Два блока от тази централа също трябва да работят за пазара.

 

Промените ще намалят разходите, формиращи цената на обществения доставчик с 424 млн. лв. за следващия ценови период, а за целия период на договорите положителният ефект се очаква да бъде общо 5,4 млрд. лв., изчисляват в ДКЕВР.

 

Конкуренцията на енергийния пазар е нарушена и от подкрепата за ВЕИ-тата чрез преференциални цени. В тази връзка комисията ще предложи законодателни промени, свързани с количествата електрическа енергия от ВЕИ, изкупувана по преференциални цени.

 

Еврокомисията посочва, че трябва да се променят съществуващите и да се разработят нови мерки за подпомагане на ВЕИ-сектора, които да доведат до по-достъпна електроенергия за крайните клиенти, припомнят от регулатора.

 

„Анализът доказва наличие на икономически необосновани разходи, произтичащи от наредбите на Закона за енергията от възобновяеми източници, които следва да бъдат възстановени чрез цените на всички крайни потребители”, се казва в позицията на енергийната комисия.

 

Според ДКЕВР, ако бъде понижен размерът на средногодишната продължителност на работа с 50% за вятърните и фотоволтаичните централи, чиято енергия НЕК изкупува на преференциална цена, това би намалило разходите на обществения доставчик с 541 млн. лв. за периода от 1 юли тази година до 31 юни 2015 г.

 

Ако предлаганите промени спрямо ТЕЦ-овете и ВЕИ-тата бъдат приложени, регулаторът очаква НЕК да спести над 1 млрд. лева през следващия ценови период