Курортите трябва да предлагат разходки до културни и исторически забележителности и атракции

Силен летен сезон въпреки лошото време, прогнозират от икономическото министерство. Очакванията са чуждите туристи по Черноморието да се увеличат поне с 4-5 %. На прага на новия сезон инспекторите от Агенцията по храните започнаха срещи с кметове, хотелиери и ресторантьори  по морето - за това как да осигурят най-безопасно хранене на почиващите. По темата работи Цеца Алексова.


Въпреки, че е едва началото на юни много от големите хотели по морето вече са пълни 100% с чужди гости. Тази година контролът при храните ще е изключително строг. Припомняме, че миналото лято, в голям туристически комплекс в Приморско, пламна епидемия от салмонела и десет деца прекратиха преждевременно ваканцията си. За да не се стига до подобни инциденти от Агенцията по безопасност на храните са готови за изненадващи проверки.


Златни пясъци и красиво море вече не са гаранция за успешен сезон. За да привличат чужди туристи през лятото, курортите вече трябва да предлагат разходки до културни и исторически забележителности, атракции и дори спа процедури.


„Да им покажем какви невероятни места имаме, които да развълнуват душите и очите им”, обяснява зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев.


Следващо правило за успешен сезон е качеството и бързото обслужване. За да гарантираме добро качество – проверките на Агенцията по храните тази година са безпощадни. С инспекторите първо влизаме в хотелски комплекс в Слънчев бряг, в който туристите се изхранват на база all-inclusive.


„Не се констатираха нарушения. Храната се съхранява при правилни температурни изисквания, посочени от страна на производителя. Всички храни са в срок на годност”, обяви след проверката д-р Валиана Иванова от областната агенция по безопасност на храните в Бургас.


Инспекторите следят за начина на приготвяне на храната, както и на хигиената в кухнята, и затова там екипът ни не бе допуснат да снима. Обясняват, че при такъв тип изхранване е забранено останали продукти от блок масата да се предлагат втори път.


Най-големи проблеми обаче създава уличната търговия на храна в курортните селища. Следва проверка в заведение за дюнери в центъра на Поморие. Оказва се, че там липсват важни документи, открити са и нарушения.


Сигнали за нередности могат да се подават денонощно на дежурния телефон 070012299, включително и през почивните дни.


През целия туристически сезон от Агенцията по безопасност на храните ще извършват внезапни проверки и в луксозни заведения и във временни обекти за продажба на сандвичи, катми и сладолед. Ще се следи и за нерегламентира продажба на варена царевица по морето.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Цеца Алексова